2012. december 21., péntek

Miként pörkölik a kávét?

A pörkölés alatt a zöld kávé a hő hatására fizikai és kémiai változásokon megy keresztül. Illat- és aromaanyagok keletkeznek, a szemek megbarnulnak és veszítenek nedvességtartalmukból, így őrölhetővé válnak. A szemek közben közel másfélszeresükre nőnek, mert szénhidrátok bomlanak fel a hő hatására, és ennek során szén-dioxid képződik.
A zöld kávébabot különböző mértékben pörkölik a világosbarnától kezdve a csillogó sötétbarnáig. Az itthon is elfogadott alapkategóriák közé tartozik a bécsi pörkölés, ami viszonylag savas, enyhén keserű, középbarna kávészemeket eredményez, főleg tejeskávéhoz ajánlják. A francia pörkölés után a szemek sötétbarnák, enyhén savas, aromában gazdagabb kávé készül belőle. Az olasz. mély sötétbarna pörkölés erősen keserűvé teszi a kávészemet, a savasság eltűnik, az olasz eszpresszók alapanyagát pörkölik így jó esetben, de a gyenge minőségű kávékat is előszeretettel pörkölik túl, ezzel palástolva a kávé egyéb hiányosságait. 



 forrás: origo.hu


elérhetőség:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése